Sanan säilä 2019 -puhekilpailun voitto Hämeenlinnaan!

Tuuli-Elina Ruuskanen osallistui helmikuussa Ambientian tiloissa Hämeenlinnan nuorkauppakamarin sisäiseen puhekilpailuun mielessään vain yksi tavoite; Edustaa Suomea toukokuussa nuorkauppakamareiden Eurooppakokouksessa Lyonissa, Ranskassa. Esiintyminen ja puhuminen ei ammattijuontajana toimivalle Tuuli-Elinalle ole vierasta, mutta sisällön ja rakenteen hiominen aiheutti vatsakramppeja.

”Aluekilpailu jännitti huomattavasti enemmän kuin itse finaali. Finaalipuhetta ehti kuitenkin hioa ja harjoitella toisin, kun aluekilpailussa oli hypättävä suoraan lavalle. Aluekilpailussa auttoi huomattavasti se, että olen pitänyt 3 minuutin puheita aiemmin kamarin puhe- ja debatointitreeneissä, joten osasin määritellä minkä verran sisältöä mahtuu 3 minuuttiin.”

Hämeenlinnan puhekoulutuksesta Tuuli-Elina valittiin aluekokouksen edustajaksi ja yksi etappi oli näin suoritettu. Aluekokouksen aiheen ”beeläiset pärjäävät työelämässä” kisaajat saivat puoli tuntia ennen esiintymistä ja tiukan kilpailun päätteeksi Tuuli-Elina vei voiton, päästen edustamaan B-aluetta kansalliseen vuosikokoukseen Kalajoelle.

Kalajoen finaalia varten Tuuli-Elina valmistautui huolella. Finaalin aiheen alueiden edustajat saivat vajaa kolme viikkoa ennen finaalia, minkä aikana Tuuli-Elina ehti tehdä puheesta useita eri versioita ja esittää puheen lukemattomia kertoja eri henkilöille. Sparrauksesta ja huolellisesta valmistautumisesta oli apua, sillä hyvin valitut oman elämän esimerkit ja puheesta, sekä esiintymisestä huokuva rautainen ammattimaisuus siivittivät Tuuli-Elinan Suomen edustajaksi. Voittopuheessaan Tuuli-Elina käsitteli Grant Thorntonin Women in Business – raporttia, jossa tutkittiin johtavissa asemissa olevien naisten määrää yrityksissä ja diversiteetin toteutumista yritysten hallituksissa. Puhe keskittyi ennen kaikkea keinoihin, joiden avulla Euroopasta voitaisiin nitistää historian tuoma asenneongelma, joka tällä hetkellä jarruttaa tasa-arvoisuuden toteutumista yrityksissä.

”Puhekilpailu on omasta mielestäni hyvä tapa nostaa puhetaitojen merkitys esiin. Itse loin puhumisesta itselleni ammatin, mutta tänä päivänä esiintyminen ja puhuminen kuuluu ihan jokaiseen ammattiin. Siksi näiden taitojen opettamiseen tulisi keskittyä nykyistä enemmän kouluissa ihan ala-asteelta lähtien

Tavoite on nyt saavutettu. Riittääkö tämä, vai onko nälkä kasvanut syödessä?

”Sanan Säilän voittaminen oli henkilökohtaisesti se tärkein. Tietenkään Ranskaan ei lähdetä häviämään sillä tämä on kuitenkin ainutkertainen mahdollisuus päästä kisaamaan Euroopan mestaruudesta. Sanan Säilän voittajat, kun eivät saa enää osallistua kamarin puhekilpailuihin. Eurooppakokouksesta tekee haastavan ehdottomasti kielen vaihtuminen englanniksi ja yhteiskunnallisesti merkittävät aiheet, joista puhuminen on meille Suomalaisille paljon vieraampaa. Suomessa kamaritoiminta keskittyy enemmän työelämätaitojen eteenpäin viemiseen kuin maailmanrauhan rakentamiseen.”

Hanna Lindroos

Infoboxi: Hämeenlinnan nuorkauppakamarin edustaja Tuuli-Elina Ruuskanen valittiin lauantaina 13.4.2019 Suomen nuorkauppakamareiden puhekilpailun voittajaksi, kun neljä finalistia kamppaili tavoitellusta Sanan säilä -palkinnosta Kalajoella Suomen nuorkauppakamareiden kansallisessa vuosikokouksessa.

Sanan säiläksi valitaan vuosittain Suomen nuorkauppakamareiden puhekilpailun voittaja. Edellisen kerran Hämeenlinnan nuorkauppakamarin edustaja on voittanut tittelin vuonna 2007, Janne Rouhiaisen toimesta.

 

Pikainfo Tuuli-Elinasta:

Tuuli-Elina Ruuskanen
Juontaja ja omistaja Maikki crew yrityksessä, joka kouluttaa ja välittää juontajia.
JC- vuodesta 2010

Posted in Ajankohtaista.