Tiedote kamarilaisille: Lupa luovuttaa verenluovutuskampanja 14.-28.5.

Hei kaikki kamarilaiset!

Nuorkauppakamari järjestää verenluovutushaastekampanjan yhteistyössä Veripalvelun ja Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan kanssa. Kampanjasta on aloitustilaisuus maanantaina 13.5.2013 klo 14:00 SPR Veripalvelun toimistolla Palokunnankatu 10. Tilaisuudessa paikalla kampanjan keulakuvia, lehdistöä ja tietoa kampanjasta, mm. miksi luovuttaa, mitä tavoittelemme ja miten sinä voit auttaa. Nyt järjestettävä kampanja kestää tiistaista 14.5. tiistaihin 28.5.

Tilaisuudessa voi halutessaan luovuttaa, mutta se ei ole edellytys osallistumiselle. Katso kuka voi luovuttaa osoitteesta: www.veripalvelu.fi/www/16

Lyhyt tausta: Kampanjaa on järjestetty menestyksellä mm. Hämeenlinnassa (jo kahdettatoista kertaa) ja kampanjalla on saatu runsaasti uusia luovuttajia nuorista aikuisista. Kampanjan perusteella on syntynyt myös paljon uusia työpaikkaryhmiä. Kampanjat ajoitetaan vuoden kuivimmille ajoille, toukokuun lopulle ja marraskuulle. Tavoittelemme uusia luovuttajia nuorista aikuisista, kun vanhat luovuttaja-aktiivit eivät enää ole luovutuskelpoisia iältään tai terveydentilaltaan. Aktivoimme kovasti myös yritysten ja muiden järjestöjen kautta työntekijäryhmiä luovuttamaan.

Miten voit auttaa?

Haasta työpaikkasi, kollegasi, kilpailijat ja muut ystäväsi luovuttamaan verta.

Vaikka et itse pystyisi luovuttamaan, pystyt auttamaan aktivoimalla mahdollisimman monen uuden luovuttajan liikenteeseen.

Liity myös kampanjan tiedotusryhmään Facebookissa www.facebook.com/lupaluovuttaa.

Pienellä vaivalla suuri apu, olethan mukana?

Ohessa terveiset Veripalvelulta verenluovutushaastekampanjastamme:

Aikaisempien kampanjoiden aikana on toimistoon tullut runsaasti uusia verenluovuttajia.

Uusia verenluovuttajia tarvitaan jatkuvasti ikääntymisen takia poisjäävien luovuttajien tilalle. Nuorkauppakamarin kampanjan toistuminen pari kertaa vuodessa tukee hyvin myös Veripalvelun tavoitetta kannustaa luovuttamaan verta säännöllisesti pari kolme kertaa vuodessa. Näin voimme turvata potilaille heidän tarvitsemansa hoidon.

Verenluovutus flunssa- ja influenssa-aikana

Verta voi luovuttaa kuumeettoman, lieväoireisen flunssan (kurkkukipu, nuha, yskä) jälkeen, kun oireet ovat menneet ohi ja vointi on hyvä.  Jos flunssan yhteydessä lääkäri määrää sairausloman tai jos luovuttaja sairastuu kausi- tai sika-influenssaan tai muuhun hengitystietulehdukseen, jossa kuume nousee yli 38 asteeseen, on verenluovutus mahdollista aikaisintaan kahden viikon kuluttua paranemisesta. Myös antibioottikuurin loppumisesta tulee olla kulunut kaksi viikkoa. Kausi- ja sikainfluenssarokotukset eivät ole este verenluovutukselle silloin, kun niistä ei aiheudu rokotusreaktioita, esimerkiksi kuumetta tai ihottumaa.

Kuka voi luovuttaa?

Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–65-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. Miehet voivat luovuttaa verta kahden ja naiset kolmen kuukauden välein.

Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Verivalmisteita tarvitaan muuan muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa

Sopivuuden verenluovuttajaksi voi tarkistaa etukäteen osoitteessa www.sovinkoluovuttajaksi.fi tai soittamalla ilmaiseen luovuttajainfoon 0800 0 5801 (arkisin klo 8–17).

Lisätietoja kampanjasta:
Tanja-Maria Hyppänen, 
Hämeenlinnan Nuorkauppakamari ry, kampanjavastaava
GSM 044 722 1000, tanja-maria.hyppanen(a)hamko.fi

Päivi Metsola
Alue-esimies (Läntinen alue; Hämeenlinna, Pori, Turku)
Suomen Punainen Risti, Veripalvelu
GSM 050 336 2502, paivi.metsola(a)veripalvelu.fi

Posted in Ajankohtaista.